Jak jsem dala šanci ústřici a zamilovala se do trhů v Londýně


Je pátek ráno a já se převaluju z jedné strany postele na druhou. “Dělej, vstávej. Dneska máme volno,” nedočkavě šťouchám do Ondráše, který ještě napůl spí. Nevzdávám se. Už týden nemluvím o ničem jiném, než že bych se chtěla jít podívat na Borough Market. A to že jsme byli na trzích na Portobello Road, místě, které pravděpodobně znáte z filmu Notting Hill, ve kterém Hugh Grant prochází tržištěm a během jednom záběru se vystřídají všechna roční období, to mi prostě nestačilo.

O hodinu později už stojíme před Borough Market, jedním z nejstarších trhů s jídlem v Londýně. 




Naprosto okouzleni prostředím a omámeni vůněmi, procházíme kolem stánků a ochutnáváme různé druhy sýrů, salámů (s rozmarýnem, mňam), lanýžový olej (fuj), čokoládové brownies, sušená rajčata s chilli nebo paellu s mořskými plody.

Je skoro poledne a trh se začíná čím dál více plnit turisty a zaměstnanci pracujících v okolí, kteří přišli na rychlý obeď do stánku s burgery, na tradiční fishchips nebo curry.

Nechybí ani stánky s čerstvým ovocem a zeleninou, stohy koření, pekařské stánky, sýrové stánky s obřími koly parmezánu, maso dovezené přímo z farmy, mořem vonící ryby a mořský plody, lanýže a květiny. A když už podruhé míjíme stánek s mořskýma potvorama, kde mají ústřice, podívám se důležitě na Ondru. “Tak co dáme tomu šanci?” 3 libry za dvě ústřice, to je asi 100Kč. Trochu tam kápnu citron, o trochu víc tam přidám zálivku z červeného vinného octa a šalotky a šup s tim do pusy. Ondra vypadá, že bude každou chvíli zvracet, plive kolem sebe a nadává. A já si tak říkám, proč proboha pořád ty ústřice zkouším. Pokaždé chutnají stejně- NIJAK. 





















Nakonec svému milovanému muži kuouju pomerančovo-grepový fresh a v dobré náladě s úsměvem na tváři opouštíme Borough Market a jdeme objevovat zase další kouzelná místa. A pokud máte v plánu trhy navštívit, rozhodně jděte s prázdným žaludkem! Je to ráj a vy nebudete vědět kam dřív skočit a co dřív ochutnat.

S láskou A. 


KOMENTÁŘE

3 komentářů:

  1. Anonymní4/10/2016

    Byla jste na trhu v Barcelone na la rambla? Pokud ano, Je to srovnatelné? Nebo jde o vetsi ci mensi trh? Dekuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsem Las Rambas ještě nenavštívila, ale co jsem slyšela od znamých určitě stojí za to se tam zastavit :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář <3

https://www.facebook.com/WORLD-NEEDS-WOMEN-399467316916835